Nyt: Alderstjek ved køb af alkohol online

Tanker om vinområdet Barolo - Første vingård i Barolo er besøgt

Oprettet d.

Tanker om vinområdet Barolo -  Første vingård i Barolo er besøgt

 

Sondering af området i Barolo

Mandag den 4. november blev det endelig tid til at komme ud i vinområdet for at kigge, studere og opleve de forskellige bakker, marker, vingårde og samtidigt snakke med mange personer om vin og variationen af vin i området. Der er variation af jordforhold, sol og vind, som præger de forskellige vinstilarter.  Her er lidt fakta omkring 5 af de vigtigste vinkommuner i Barolo.

 

Barolos 5 nøglekommuner - vinenes karakteristika

Geografisk overblik: kommuner og druer

Barolo DOCG-området i Piemonte er hjemsted for nogle af Italiens mest prestigefyldte vine. Regionen er kendt for fire prominente druesorter, hvor Nebbiolo er kongen, men hvor også Barbera og Dolcetto spiller vigtige roller. De fem vigtigste kommuner har hver deres unikke terroir, der giver vinene forskellige karaktertræk.

 

Piemontes Hoveddruer

Nebbiolo: Regionens konge, kendt for sin kompleksitet, høje tannin og syre. Danner grundlag for både Barolo og Barbaresco. Kendetegnes ved aromaer af roser, tjære, kirsebær og trøfler.

Barbera: Den mest plantede drue i Piemonte. Giver fyldige vine med høj syre, men bløde tanniner. Noter af mørke bær, blomme og krydderier. Særligt fremragende i Alba-området.

Dolcetto: Betyder "lille søde", men giver faktisk tørre vine. Let at dyrke og modner tidligt. Producerer frugtige vine med moderate tanniner og lavere syre. Perfekt til daglig nydelse.

 

Den Elegante: La Morra

Den største kommune i Barolo-området udgør omkring 25% af det samlede areal. Beliggende 200-450 meter over havet på kalkholdig mergeljord, producerer La Morra nogle af områdets mest elegante vine. Vinene er kendetegnet ved deres lysere farve og bløde tanniner, med en forførende duft af roser og kirsebær. Disse vine er ofte mere tilgængelige i deres ungdom og har typisk et lagringspotentiale på 15-20 år.

 

 

Den Kraftfulde: Serralunga d'Alba

I den østlige del af regionen finder vi Serralunga d'Alba, hvor den kompakte kalkstens- og mergeljord skaber nogle af områdets mest kraftfulde vine.

  • Markant mørkere i farven
  • Intense tanniner og dyb frugtkoncentration
  • Udpræget mineralitet
  • Exceptionelt lagringspotentiale på 20-30 år

 

Den Balancerede: Castiglione Falletto

Centralt placeret i regionen repræsenterer Castiglione Falletto den perfekte balance mellem kraft og elegance. Den unikke blanding af sand og kalkholdig mergel giver vine med kompleks frugt, velafbalancerede tanniner og krydrede noter. Vinene har et solidt lagringspotentiale på 20-25 år.

 

 

 

Den Klassiske: Barolo

Selve Barolo-kommunen, med dens varierende jordbund mellem sand og ler, producerer vine der perfekt udtrykker den traditionelle Barolo-stil.

Medium fylde med klassisk struktur

Harmonisk balance mellem frugt og tannin

Lagringspotentiale på 15-25 år

 

Den Intense: Monforte d'Alba

I syd finder vi Monforte d'Alba, hvor den tunge lerjord med sandede områder skaber intense og koncentrerede vine. Disse vine kendetegnes ved deres kraftfulde struktur og dybe frugtkoncentration, krydret med komplekse undertoner. Ligesom vinene fra Serralunga har disse et imponerende lagringspotentiale på 20-30 år.

Samlet perspektiv

Barolos forskellige kommuner danner tilsammen et fascinerende spektrum af vine, der spænder fra La Morras elegance til Serralungas kraft. Denne diversitet, baseret på forskellig højde, eksponering og jordbundsforhold, gør Barolo til et af verdens mest interessante vinområder. Hver kommune bidrager med sin unikke fortolkning af Nebbiolo-druen, hvilket giver vinelskere mulighed for at udforske forskellige udtryk af samme noble drue.

Vores søgen efter autentiske vine i Barolo med fokus på familiedrevne vingårde


Vi søger altid efter de mindre vingårde, hvor det er familier, der driver dem. Ofte er det vingårde som har været i samme familie i flere generationer. Google Maps er vores ven og der findes også andre gode kortværktøjer, hvor man kan se de forskellige områder i Barolo, som vi har god nytte af. "Mindre" vingårde kan variere en del. Men som regel er det gårde med 5-10 ha vinmarker og en produktion.
 

Barolos mangfoldige terroir


Vi er i overvejelser om områder, da der er stor forskel i den forholdsvis lille vinregion Barolo. Fra de lyse og lettere tilgængelige Baroli i La Morra, som kan åbnes og drikkes med det samme (men også gemmes i mange år) til de mørke og tanninholdige i Serralunga, som helst skal have nogle år i flasken, inden de er klar til at drikke. Vi vælger at besøge begge typer områder.

Sortimentsovervejelser


Vi er også i overvejelser om, hvilke vine vi skal ende med at have hjem fra dette område. Der produceres Dolcetto, Barbera d'Alba, Barbera d'Asti, Langhe Nebbiolo, Barolo Classico og Barolo fra enkelt Cru-marker. Nogle af vinene produceres også i Superiore udgaver. Og så har vi slet ikke set på de hvide… De fleste vingårde har også en enkelt hvid eller 2 i deres sortiment – vi tæder på Arneis, Favorita eller Chardonnay og enkelte helt lokale druer som Nascetta. Vi beslutter at hvidvinen må komme i 2. række denne gang og eventuelt være en bonus, hvis der også produceres en god hvidvin det eller de steder, vi ender ud med.
 

Kontakt og besøgsstrategi


Vi sender som regel en introduktionsmail og forespørger, så vi undgår at besøge for mange, som ikke er interesserede i at eksportere eller allerede eksporterer og har en eksklusiv aftale med importøren. Der er dog mange som ikke svarer – og så kører vi forbi alligevel.
 

 

Den personlige modtagelse


Vi er meget overraskede over, hvordan vi bliver taget imod. Langt de fleste steder smider de, hvad de har i hænderne og bruger tid på fremvisning af deres gård og vi får tilbudt at smage deres vine. Fantastisk.
 

Netværk og lokalkendskab


Hvis ikke de ønsker at eksportere, spørger vi om de kan anbefale en anden vingård, som eventuelt kan komme være interesseret – og det fører os til interessante mennesker og meget små steder, som ikke nødvendigvis lige kan findes på Google Maps. Det er mødet med de passionerede mennesker, der laver vinene og måden de fortæller om dem og hvordan de arbejder, der er meget værdifuldt for os i arbejdet med udvælgelsen.
 

 

 

Første vingårds besøg – Luca Marenco

Vi besøger La Morra by 

Tirsdag den 5. november tog vi en tur til byen La Morra. En vidunderlig by med udsigt over bakkerne ned mod Barolo by.

Vi gik bare rundt og oplevede byen, stemningen og indtrykkene af området.  Vi havde ikke fundet og besøgt den første vingård endnu, men vi fortsatte vores søgning mens vi sad og ventede på vores lækre mad på restaurant UVE - Rooms & Wine Bar.  

 

 

 

 

Vi fik snævret vores søgning ind til en lille vingård i nærheden og besluttede at køre forbi, når vi skulle hjem til vores bolig lidt uden for Barolo.

Nogle gange kører vi blot ind på vingården og siger “Hej - Her er vi” og vi søger en vingård at importere fra. Fortæller hvem vi er og så tager vi den derfra. Det gjorde vi denne gang hos Luca Marenco.

Besøg hos Luca Marenco: En ny generation af vinmagere i Barolo


Vi blev modtaget af Lucas mor, som tilbød os en smagning af deres vine. Da hun fandt ud af at vi var interesserede i at snakke om et samarbejde om import af deres vine til Danmark, fik hun dog hurtigt fat i Luca, som kom i løbet af 5 minutter.

Familiens arv og nye visioner


Luca har taget arven op fra sin familie, som altid har dyrket disse vinmarker. Dog leverede de tidligere druerne ind til et kooperativ. Med en smule vovemod og en masse lidenskab besluttede han at gå i gang med at lave sin egen vin.
 

 

 

Vingårdens profil


Luca dyrker ti hektar mellem Barolo og Novello med respekt for terroiret og de enkelte druers udtryk. Fra disse vinmarker producerer han: Barolo, Langhe Nebbiolo, Dolcetto d'Alba, Barbera d'Alba og Nascetta del Comune di Novello.

 

Filosofi og bæredygtighed


Luca fortalte engageret og meget om sin historie og sin tilgang til at lave vin. Hans vision er at lave vin med passion, at få mest muligt ud af det, han har, ved at lade sig lede af traditionen uden at holde op med at forny sig, med topmoderne udstyr både i vinmarken og i kælderen. Hans hensigt er at producere med respekt for jorden ved hjælp af vedvarende energikilder og med tiden at drive sine vinmarker med teknikker, der er mere og mere opmærksomme på miljømæssig bæredygtighed.

Innovation møder tradition


Det betyder også, at han bruger en særlig kork i sine flasker "Nomacorc", hvilket vi lige skulle høre lidt nærmere om. Traditionalisterne i os brød sig ikke om det, men man kan dog godt købe ind på argumenterne om bæredygtighed og at man også ville undgå utilsigtet kork i vinen.

Hvordan fungerer en luftsluse?


Luftslusen består af tre dele. Bunden, vandkammeret og en top. Basen sættes ned i tønden og fyldes delvist med vin. Et ringformet kammer sidder rundt om den øverste del af basen og er delvist fyldt med vand. Toppen dækker derefter den smalle øvre del af basen og dykker ned i vandkammeret. Kuldioxid kan passere gennem vandet i form af bobler, men ilt kommer ikke ind i basen. Vandet skiftes med få dages mellemrum for at forhindre bakterieophobning.
Rygterne siger, at den er opfundet af Leonardo da Vinci, hvilket dog ikke er endelig bekræftet noget sted.
 

Vingårdens beliggenhed


Vingården, hvor produktionsbygningerne er nybyggede ligger smukt og højt mellem La Morra og Novello. Smagerummet har et stort vinduesparti med udsigt til "Paramount-bjerget" Monviso, som dog denne dag var forsvundet i tågen.
 

Smagning og gastronomiske anbefalinger


Vi smagte på alle Lucas vine: Langhe Nas-Cétta del commune di Novello, Dolcetta d'Alba, Barbera d'Alba, Langhe Nebbiolo, Barolo Classico og Barolo – La Volta. Luca delte velvilligt ud af råd til hvilken mad, der kunne spises til hvilken vin.
 

 

 

Vinenes karakter


Lucas vine er af den lyse og elegante type, der kan åbnes og drikkes nu. Vinene har dog helt sikkert også et godt gemmepotentiale og vil udvikle sig i flasken, de kommende år.


Næste skridt


Vinene skal nu med hjem, så de kan smages op imod de andre, vi finder. Det bliver en god smagning.
 

 

 

 

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Privatlivspolitik Cookiepolitik