Besøget på Ciabot Berton
Endnu en vingård vi havde skrevet til og ikke fået svar. De er åbenbart bedre til at lave vin end at kommunikere på mail her i Italien… Vi besluttede at køre forbi mandag d. 11. november.
Marco kom hurtigt ud og tog imod. Han modtog os positivt, selv om han havde kunder på vej. Vi fik en hurtig rundvisning i deres produktion og Marco fik fat i sin kone Federica, som kunne hjælpe os med at smage på vinene og svare på vores spørgsmål.
Produktionen var traditionel med store vinfade. Saften fra en tank var på vej igennem en traditionel presse, som Marco var sikker på, gav bedre vine, selv om udbyttet blev mindre.
Vingårdens historie og familie
Oberto-familien har gennem fem generationer været tæt knyttet til vinproduktion i La Morra-området, hvor den berømte Barolo-vin produceres. Historien begynder i 1876, da familiens tiptipoldemor Maria købte sin første vinmark i La Morras prestigefyldte Rive cru.
En afgørende udvikling skete i slutningen af 1950'erne, da Luigi Oberto besluttede at fokusere udelukkende på vindyrkning. Indtil da havde gården været en traditionel Langa-gård med både frugtavl og kvægdrift. Dette strategiske skifte blev markeret ved produktionen af den første årgang Barolo på flaske i 1961.
I 1960'erne og 1970'erne udvidede familien deres vinarealer betydeligt. Dette skete dels gennem nye jordkøb og dels gennem Luigi's hustru, Maria Beatrice, som arvede vinmarker i den historiske Roggeri-cru.
I begyndelsen af 1990'erne blev Luigi's børn, Marco (ønolog) og Paola (agronom), involveret i driften. De fokuserede på at udnytte jordbundens potentiale og begyndte at vinificere druerne fra forskellige jordlodder separat. Dette førte til produktionen af deres første enkeltmarks-Barolo fra gamle vinstokke i Roggeri-cru'en.
Fra 2010 er Marcos hustru Federica blevet en del af virksomheden, hvor hun bidrager med sin ekspertise som sommelier. Vingården bygger videre på Luigis grundlæggende principper og kombinerer dem med moderne viden om vinmarkspleje og vinifikation. Gennem årene har familien udviklet en stærk miljøbevidsthed og arbejder med bæredygtig produktion gennem integreret skadedyrsbekæmpelse. Dette giver dem mulighed for at producere vine, der autentisk udtrykker områdets unikke terroir.
Historien bag navnet
Vingårdens navn, Ciabot Berton, har en kuriøs historie. Det stammer fra en lille bygning (kaldet 'ciabot' på piemontesisk dialekt), som tidligere lå på grunden og tilhørte en mand ved navn Berton. Han forårsagede en brand, da han eksperimenterede med at lave sit eget fyrværkeri. Den dag i dag kan besøgende stadig se resterne af denne historiske bygning fra vingårdens kælder.
Vinsmagningen
Federica førte os gennem en smagning af alle deres vine, hvilket tog noget tid, da Federica gerne delte ud af historierne om familien og området samtidig. Derfor måtte hun også forlade os for at køre sønnen til svømning og Marco rundede af med de sidste 2 Barolo-vine.
Endnu en mulig vingård er besøgt og vine købt med hjem til smagning.
Fremtidige muligheder
Vi har besluttet at fokusere på at smage Barbera d'Alba, Langhe Nebbiolo og Barolo, når vi skal udvælge en fremtidig vingård at samarbejde med. Som ventet har det været svært at finde nogle, som ikke allerede eksporterer til Danmark. Piemonte er velbesøgt af danskere og vinene er helt naturligt anerkendte og efterspurgte i Danmark.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.